logo

Actualitat Notícies

Esborrador IRPF: revisa, corregeix, confirma

Comença la campanya: des de l'1 d'abril pots demanar l'esborrany, revisar-lo i, si tot està correcte, confirmar-lo. No t'afanyis: així evitaràs errors i podràs aprofitar al màxim les teves deduccions. Mira en què has de fixar-te.

Comença la Campanya de Renda. Des de l'1 d'abril ja pots confirmar el teu esborrany de la declaració. Però no et precipitis ni et despistis per culpa d'aquesta campanya que transcorre en un escenari tan regirat. Et recomanem que et prenguis el teu temps i abans de confirmar l'esborrany i enviar-lo, t'asseguris que està correcte, i inclou tots els ingressos, les deduccions, els canvis… així t'asseguraràs de fer bé els comptes i t'estalviaràs una possible paral·lela.

L'esborrany no és infal·lible

Els esborranys s'elaboren només amb les dades que té Hisenda de nosaltres i pot ser que alguns canvis recents no estiguin incorporats, o que hi hagi dades incorrectes: si ho confirmes i no està bé, pagaràs de més o de menys… si t'equivoques en contra teva, malament, però si l'error t'afavoreix, pitjor encara, perquè si confirmes o pagant de menys o sol·licitant una major devolució de la qual et correspon t'exposes a una paral·lela.

Per això és imprescindible revisar tots i cadascun dels apartats de l'esborrany. D'igual manera, si Renda Web t'indica que pots traslladar dades fiscals a la teva declaració, abans de fer-ho has de comprovar que les dades són correctes.

11 coses en les quals has de  fixar-te

 1. El primer, assegura't de si estàs o no obligat a declarar. Alguns contribuents amb determinats ingressos no estan obligats a presentar la declaració, en aquest cas, t'interessa valorar si de totes maneres la presentes, perquè et surt a retornar i et convingui: comprova-ho usant Renda Web.
 2. Individual o conjunta? Valora quin de les opcions et resulta més rendible incloent en Renda Web el número de referència o PIN del cònjuge (i els dels fills que tinguessin rendes). Així podràs veure el que més et convé i actuar en conseqüència. Una vegada hagis acabat, podràs veure l'opció que més et convé seleccionant en Renda Web el botó “Resum de Declaracions”.
 3. Comprova les teves dades personals i familiars si han canviat en l'últim any, si t'has casat o divorciat, t'has canviat de domicili, has tingut un fill, o en 2019 has tingut majors al teu càrrec… Si en 2019, tu o els familiars pels quals apliques el mínim familiar (descendents, ascendents) heu obtingut el certificat de discapacitat o vist augmentar un grau de discapacitat ja reconegut al 65% o més, no oblidis indicar-lo per a gaudir dels avantatges fiscals que comporta.
 4. Revisa els ingressos que declares pels teus immobles. El traster i com a màxim dues places de garatge adquirits alhora que l'habitatge habitual no tributen: cerciora't que en l'esborrany apareixen vinculats a aquest habitatge habitual, i si no és així corregeix-lo. Verifica també que els rendiments dels immobles declarats s'imputen de manera correcta, perquè a vegades el percentatge de titularitat en l'esborrany o *enlos dades fiscals és incorrecte. Sol passar en cas d'herències recents, de divorcis...
 5. Comprova si tens saldos negatius d'exercicis fiscals anteriors, en concret si en els últims quatre anys vas tenir pèrdues patrimonials o rendiments negatius pendents de compensar i si és així, inclou-los en la declaració per a compensar els guanys o rendiments positius obtinguts en 2019.
 6. Si en 2019 has transmès béns (venda, donació…), cal declarar-ho. Per a calcular el guany o pèrdua de patrimoni en l'IRPF per la transmissió, has de restar del valor de transmissió el d'adquisició. No oblidis tenir en compte les despeses de totes dues operacions. Oblidar-se d'aquestes despeses és un error important perquè fan que el guany subjecte a l'IRPF es redueixi. A més, conserva els justificants de pagament per si Hisenda t'exigeix demostrar-los.
 7. Si dedueixes pel préstec del teu habitatge habitual (una cosa possible solo per a qui va comprar abans de 2013), no oblidis incloure els "altres" imports deduïbles al marge del préstec hipotecari a seques que apareix en l'esborrany i les dades fiscals. Hi ha altres imports que potser has pagat en 2019 i que es beneficien de la mateixa deducció, com el pagat per les assegurances de vida i llar inclosa en les condicions del préstec hipotecari que et van obligar a contractar per a concedir-te'l.
 8. Assegura't d'incloure les deduccions familiars. Els qui cobrin rendes del treball, desocupació o pensions poden aplicar tres tipus de deduccions familiars:
  1. Per descendent o ascendent amb una discapacitat del 33% o més, fins a 1.200 euros.
  2. Per cònjuge discapacitat, fins a 1.200 euros.
  3. Per família nombrosa, 1.200 euros o 2.400 euros (segons la categoria general), més 600 euros més per cada fill que excedeixi del mínim...
 9. Aquestes deduccions pots gaudir-les a compte o incloure-les en la declaració. Comprova si compleixes els requisits per a aplicar-les i si no has demanat el cobrament anticipat, no oblidis sol·licitar-les en la teva declaració.Demana la deducció per maternitat. Si ets treballadora per compte d'altri o pròpia i estàs donada d'alta en la Seguretat Social o en una mutualitat, tens dret a *deducirhasta 100 euros mensuals per cada fill menor de tres anys que doni dret al mínim familiar per descendents, o per cada menor adoptat o acollit, sigui com sigui la seva edat. Si no has sol·licitat el cobrament anticipat, inclou-la en la teva declaració. La deducció per maternitat creix en 1.000 euros addicionals si pagues per deixar als teus fills menors de tres anys en una guarderia o centre d'educació infantil autoritzat: has d'indicar-ho en la declaració.
 10. Aprofita les deduccions autonòmiques, que poden ser diferents en cada comunitat. Informa't de quins tens dret pel teu lloc de residència (deduccions per família nombrosa, per família monoparental, per lloguer d'habitatge, ajuda domèstica, despeses educatives, inversió en energies renovables, donatius, etc.). Les deduccions autonòmiques no estan incloses en l'esborrany, així que hauràs d'incloure-les en Renda Web si vols que te les apliquin.
 11. Si t'has separat, atent: assegura't que els béns estan ben assignats, que s'inclou la pensió compensatòria (si és el cas), etc.
© 2020 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías