logo

Actualitat Notícies

El consumidor estacional, un nou perfil de comprador arriba al súper

Els hotelers no estan contents amb la creixent oferta de l'apartaments turístics, doncs són competència directa i els poden fer disminuir els ingressos. No obstant això, hi ha un sector que sofreix (positivament) l'auge dels viatgers que prefereixen les habitacions o els apartaments per dormir: els supermercats.

Passejar-se durant l'estiu per supermercats de zones turístiques implica haver d'esquivar a viatgers desorientats a la recerca d'aliments o estris: cremes solars, xampús, menjar… Aquesta imatge habitual s'està traslladant també al centre de les ciutats, i el motiu no és un altre que, primer, l'augment del turisme d'estades curtes en les *ciuades i, sobretot, de l'increment de l'ús dels apartaments per pernoctar.

“Les persones que són majors clients de supermercats són aquells que viatgen pel seu compte, i que usen per dormir, més enllà dels càmpings, apartaments o cases rurals. Com aquest tipus de turisme sol precisar de fer la compra, i a més estan pujant el nombre de persones que usen aquest tipus de turisme, es percep un increment de la demanda en els supermercats“, assenyala a aquest diari Ignacio García Magarzo, director general de l'Associació de Distribuïdors, Autoserveis i Supermercats (Asedas), la patronal que agrupa a signatures com Mercadona, Dia, Condis, Consum o Ahorramás, entre uns altres.

“Sí que s'està notant un augment d'aquest tipus de turistes, aparti que, en general, la demanda i oferta d'apartaments, cases rurals, cases compartides i campings és cada any superior. La zona on més ho notem és la Costa Brava. Hi ha altres zones, com el *¡Ripollés, que ja tenen una tradició més arrelada en campings i cases rurals”, expliquen per la seva banda fonts de Condis.

Asedas ha elaborat fins i tot un perfil de el “consumidor estacional”, que defineix com “aquell que passa diversos dies o algunes setmanes en el lloc de vacances”. Segons la patronal, el comprador mitjà té entre 35 i 49 anys, sol fer la compra a primera hora del matí o a la franja compresa entre les 15.00 i les 17.00 hores i el seu tíquet mitjà és lleugerament superior al nacional, que se situa en uns 18 euros”.

“La demanda d'aquest tipus de client està destinada a cobrir necessitats bàsiques d'alimentació relacionades amb desdejunis i sopars i menjars lleugers. L'assortiment principal es compon de productes com a llet fresca, salses, galetes, fleca, vins, mantega, sopes, brous i purés, pa de motlle, xarcuteria, sucs, cerveses, gelats i refrescs. En la secció de perfumeria i higiene de la llar, els reis són les llets i cremes protectores i bronceadores solars”, destaca Asedas.

Oferta adaptada
En els grans supermercats de les ciutats es nota menys, però García Magarzo assenyala que els petits supermercats (“tendes turístiques”) solen adaptar part de l'oferta per *acontentar als turistes. “Hi ha consumidors d'altres països que volen trobar algun tipus específic de productes bàsics, sobretot per al desdejuni o de refrigerio, com el qual consumeixen a les seves cases. Això fa que hi hagi supermercats que adaptin al voltant del 20% de l'oferta”, explica. “Tenim una cinquantena de referències en la costa nord de Catalunya orientades al públic *froncaés i en la costa sud, al públic anglès”, afirmen fonts de *Caprabo.

Galetes, cereals o cervesa solen ser els productes que prenen habitualment i que els agrada consumir com en les seves llars. “Hi ha cadenes que tenen contractats a gent de compres especialista solament en aquest tipus d'articles”, afirma el directiu.

Segons Asedas, a més, l'increment del turisme beneficia “als productors locals”, doncs per exemple la venda de vins a les zones de costa duplica a la qual es produeix en els supermercats de l'interior, arrossegant a altres categories com són la carn i la xarcuteria, els formatges i els snacks d'impuls. “Hi ha supermercats a les zones turístiques que arriben a triplicar el nombre de clients a l'estiu”, destaca García Magarzo.

Menys francesos
Com no, la pròpia evolució del sector turístic també es nota en els supermercats. Per exemple, GM Food, que agrupa les ensenyes Summa, Spar i Próxim, destaca que han detectat aquest any que “el consum en els supermercats de la costa, especialment a la zona de la Costa Brava, que es nodreixen de molt turista francès, van començar més tard la campanya d'estiu”.

La signatura atribueix aquest canvi a dos motius. El primer, la climatologia: “la temporada comença habituament en Setmana Santa i enllaça amb juliol i agost”, però la menor calor d'aquest any va fer que la temporda comencés “més aviat en esgoto”. Per l'altre, el Mundial: en arribar França a la final, el turisme francès va arribar més tard. “A nivell de productes, puja el consum de refrescs, cervesa, aigua i snacks. Aquest any podem destacar que hi ha més consum de cervesa que de refrescs”, destaquen fonts de l'empresa.

Pot consultar la notícia original ACI

© 2019 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías