logo

Actualitat Notícies

L'augment de plats preparats en la llista del consumidor

N'hi ha prou amb fer-se un volt per qualsevol supermercat per a adonar-se que els plats preparats, (llests, ja no per a portar, sinó per a consumir en el moment) ocupen cada vegada més espai. El 46% dels consumidors els compra sovint, segons Aecoc, l'associació d'empreses de gran consum.

Les seues vendes creixen ja a doble dígit. Ho van fer un 10% en 2017, per sobre del mercat del gran consum (que són els productes d'alimentació i begudes que comprem en els supermercats), que avança al voltant del 3%. En el primer semestre d'enguany van augmentar quasi un 9%.

La categoria de plats preparats és, de fet, un dels eixos de creixement de les cadenes d'alimentació «i va a seguir», assenyala Ana Fernández, experta de la consultora *Nielsen. Ens falta temps per a cuinar i el súper s'està convertint ja en «la mare que ens cuina», com il·lustra Roberto *Butagueño, expert de la mateixa consultora.

Les cadenes li estan guanyant la batalla al *tupper. Ara, en lloc de cuinar a casa i portar-nos el menjar a l'oficina, la comprem directament envasada en les tendes. Hem passat, diuen els experts del sector, del *take *away (aqueix «llest per a portar» que s'ha quedat quasi antiquat), al *on *the *go o *ready *to *eat:llest per a menjar, on siga i quan siga, sense necessitat de microones.

Menys pizza congelada, més amanida

En altres països com Regne Unit o França fa anys que aquests productes abunden en les baldes de refrigerats. Hi ha supermercats on et *hornean directament la pizza en el moment. A Espanya, no obstant açò aquest fenomen va començar a despuntar fa any i mitjà, encara que, com apunta Ana Fernández, «està disparat».

«En realitat aquests productes no li estan llevant lloc a uns altres, la qual cosa ocorre és que s'està redissenyant l'espai que ocupa aquesta categoria en les tendes», explica Fernández. Per exemple, hi ha menys «preparats lligats al fast food», com a pizzes i crestes congelades, i més plats amb base de verdura; menys entrepans i més amanides completes.

«En realitat els plats preparats han existit sempre», assenyala Butragueño. No obstant açò, «ha canviat el concepte» i ara estem davant un producte per a «consumir, si es desitja, en el mateix punt de venda», mentre fas la cua o vas al pàrquing a traure el cotxe. De fet, els plats congelats tenen un pes de l'1,5% en la cistella de la compra, enfront del 2,8% (el doble) dels freds.

Aquest creixement està molt relacionat amb un altre fenomen en auge: el del delivery. Grups com *Deliveroo o *Glovo estan creixent gràcies a aqueixa demanda del consumidor per arribar a casa a taula posada. Igual que no ens preparem el sopar, sinó que la demanem a una d'aquestes plataformes, també la comprem llista per a menjar en el supermercat.

Un dels preparats que més està augmentant és el sushi. «Creix vertiginosament», diu Fernández. En concret, quasi un 50% el passat any. Ja trobem sushi preparat en les baldes de quasi totes les cadenes de supermercats. «Estem molt lluny encara que toque sostre, així que creixerà molt més», afig l'experta.

Els plats refrigerats de verdura es van disparar un 62% i els de conserves de tota la vida creixen un 20,9%. Els de conserves de tota la vida creixen un 20,9%. Els congelats (amb base de verdures, de llegums...) avancen menys, entre el 12% i el 13%.

Puede consultar la noticia original AQUI

© 2019 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías