Actualitat Notícies

El consumidor online també té drets
 El consumidor online també té drets

Fa uns dies, es va commemorar el dia mundial dels drets del consumidor i, davant el creixement que en els últims anys el comerç en línia ha tingut, la Procuraduría Federal del Consumidor (Profeco) juntament amb algunes altres organitzacions brinden una sèrie de consells perquè les persones facin valer els seus drets i sàpiguen com procedir davant una inconformidad.

Segons dades de la dependència, al tancament del 2016 el mercat electrònic o i-commerce al nostre país va aconseguir un valor de 329,850 milions de pesos i més de la meitat dels consumidors oscil·la entre els 18 i els 34 anys d'edat. A més, la meitat de les transaccions van ser a través de telèfons intel·ligents, tabletas o computadores portàtils.

“Aquesta nova forma de comerç ha obert una gran varietat d'opcions per als consumidors amb un abast i comoditat sense precedents. No obstant això, atès que aquestes transaccions ocorren a través internet, involucren companyies en línia sense tendes físiques i en alguns casos més enllà de les fronteres. Per aquesta raó, en la procuraduría treballem per garantir que els mercats digitals siguin justs i assegurances”, va explicar la dependència.

Un dels drets fonamentals dels consumidors és rebre informació, sobre els termes, condicions, costos, càrrecs addicionals, si escau, formes de pagament, preu o suma total a pagar dels béns i serveis oferts.

Un altre aspecte important és referent a la privadesa de la seva informació, ja que té dret a sol·licitar que les seves dades no siguin utilitzats amb finalitats mercadotécnicos o publicitaris o que sigui cedits o transmesos pel proveïdor a tercers aliens a la transacció prèvia.

Per a Eric Pérez-Grovas, president de l'Associació Mexicana de Venda Online (AMVO), a pesar que el comerç ha vingut creixent a doble dígit, la confiança és un tema important en el qual encara es necessita treballar.

“Necessitem ajudar al fet que les persones s'adonin que comprar per Internet és segur, pràctic i còmode. La millor manera de donar-li seguretat als qui compren és justament quan la iniciativa privada i govern treballen de la mà per demostrar-los que no estan sols i els seus drets estan protegits per la Profeco i per les empreses”, va manifestar.

Per la seva banda, María Cristina Capelo, vicepresidenta de relacions amb govern de l'Associació d'Internet Mx, va manifestar que l'organització realitza suggeriments a les empreses perquè posin un avís de privadesa i mitjans de contacte per resoldre controvèrsies.

“No sempre els consumidors han d'arribar a la procuraduría per resoldre un conflicte, la major part de les vegades ho van a poder resoldre usant les pròpies eines en línia i això és alguna cosa en el que nosaltres ens hem enfocat, en aquesta regulació”, va comentar.


En què recolza LA PROFECO?

Per la seva banda, María dels Ángeles Jasso Cisneros, subprocuradora de Serveis, va explicar que des del 2000 la dependència ha estat atenta a l'evolució d'aquest tipus de comerç perquè sigui una activitat justa i beneficiï tant a empreses com a consumidors.

“Els serveis proveïts per les empreses realitzats a través de l'ús de mitjans electrònics òptics o de qualsevol altra tecnologia no deixaran de ser tutelats; al contrari, s'ha aconseguit un major control gràcies a regulacions polítiques públiques implementades. Les activitats preventives es tradueixen en: el monitoreo i revisió de la publicitat que es difon en els llocs web i xarxes socials dels proveïdors, identificar publicitat que indueixi a l'error o confusió, amb això els consumidors podran prendre una decisió basada en informació veraç, comprovable i clara en adquirir un producte o servei mitjançant els mitjans digitals”, va fitar.

Respecte a les activitats correctivas, la subprocuradora va aprofundir que aquestes es reflecteixen en l'oportunitat d'atenció de les queixes contra els proveïdors de comerç digital.

D'altra banda, la dependència posa a la disposició dels usuaris el monitoreo de tendes virtuals, una eina que li permetrà revisar si els llocs dels proveïdors, que realitzen transaccions a través del comerç digital, compleixen amb les disposicions contingudes en la Llei Federal de Protecció al Consumidor.

Pot consultar la notícia original AQUI

Level AA conformance,
		            W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0
© 2024 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías